Smak wolności to kulinarna opowieść o miłości i przepyszna filmowa wizyta we Lwowie, która z miejsca podbiła serca ukraińskich widzów oraz stała się przebojem tamtejszych kin. Film pojawi się na polskich ekranach już 31 maja.
Młoda dziewczyna, kucharka Waria, traci pracę, ponieważ nikt nie chce jeść jej wykwintnych potraw w przydrożnej, prowincjonalnej kawiarni. Miła, energiczna, dowcipna, decyduje się uciec do dużego miasta, aby pokazać, że jest w stanie zostać szefową kuchni w restauracji na wysokim poziomie. W pracy pomaga jej książka autorstwa Olgi Franko – ukraińskiej autorki bestsellerowych książek kucharskich.
Rzuć okiem: Dzieci Amelii – recenzja filmu. Rodzinka Addamsów po portugalsku
Inspiracją do powstania filmu jest postać Olgi Franko, której książki zostały zakazane w ZSRR i sklasyfikowane jako literatura „burżuazyjna”. Olga, świetnie zagrana przez Irmę Vitowską, była autorką bestsellerowych książek kucharskich. Cieszyły się one wielką popularnością wśród ukraińskich gospodyń w latach 20. i 30. XX wieku. Jedna z nich, „Pierwsza ukraińska powszechna kuchnia praktyczna” wydana w 1929 roku, w filmie stała się prawdziwym skarbem
dla głównej bohaterki, młodej kucharki Warii.
Dystrybutorem filmu w polskich kinach jest Fundacja Luna Plus, organizator UKRAINA! Festiwal Filmowy – jedynego festiwalu filmów ukraińskich w Polsce. Kino ukraińskie z roku na rok budzi coraz większe zainteresowanie międzynarodowych festiwali, krytyków filmowych oraz widzów. Festiwal od 2016 roku kieruje uwagę widzów na tę niezwykle bogatą kinematografię, która jest ponownie zagrożona po ataku Rosji.
Dodaj komentarz